:: KaLiAn ::

Khamis, 29 November 2012

:: Cerita Kasut??? Kalian Tidak Akan Percaya!!! ::

Bertuahnya kita hidup bahagia dalam negara yang indah, permai, aman dan makmur
Makan dan pakai cukup segala.
TETAPI 
Kalian percaya tak???
Oppsss.... percaya apa ya?

NAH

Lihatlah sendiri, 

Cerita Kasut

Kasut???
Kalau kita, dah lama kasut ini dibuang ke dalam tong sampah.

Namun kasut ini masih berjasa kepada tuannya. Tak Percaya???
Tengoklah sendiri......... 

Haru, pilu, sedih dan duka bergumpal di dalam dada.

Betapa dalam serba keberadaan kita, masih ada yang kurang segala.

Renung dan fikirkanlah.

Rabu, 28 November 2012

:: Badik Bugis La Gecong Pusaka Leluhur ::

Assalamualaikum warohmatullahi wabarakatuh buat para tetamu yang budiman. 
Kalian pernah melihat badik Bugis? 
Pada kali ini, aku ingin berkongsi foto badik Bugis yang aku simpan. Badik ini merupakan warisan daripada leluhurku. Ia dinamakan LA GECONG. Dengan izin Allah, ia telah menjadi 'teman setia'ku hampir dua puluh tahun sehingga kini. Menurut datukku, bilah keris ini daripada daun / pelepah sagu yang dipicit-picit dengan menggunakan jari sehingga bilahnya menjadi seperti sekarang. Namun, jika diamati bilahnya, seperti ada kesan picitan. Wallahu'alam.
Di bawah ini aku kongsikan foto-foto La Gecong ku.



 


















Menurut orang Bugis badik merupakan sebuah benda budaya yang akan meningkatkan identiti diri seseorang, terutama bagi kaum lelaki
Pepatah Bugis tentang badik:
“Taniya ugi narekko de’na punnai kawali” 
(Bukan seorang Bugis jika tidak memiliki badik).

Semoga ia bermanfaat buatku dan keturunanku pada masa akan datang. 
In Shaa Allah.

Isnin, 5 November 2012

:: CUTI-CUTI DI BUKIT GAMBANG WATER PARK ::

Cuti hujung tahun ni ke mana? Dah buat perancangan? Baiklah. Saya cadangkan agar kalian bawa keluarga ke Bukit Gambang Water Park. Sebenarnya saya dah bawa keluarga ke sana pada cuti sekolah pertengahan tahun pada 4 Jun 2012 yang lalu. Memang menyeronokkan. Anak-anak jangan cerita, kalau boleh nak tinggal terus di sana. Tiket masuk bagi dewasa RM21.90 manakala kanak-kanak pula RM14.90. Percuma bagi kanak-kanak yang ketinggiannya kurang daripada 90cm. 

Di bawah ini, saya tunjukkan gambar ketika kami di sana.








Lazy river antara yang terbaik. Duduk santai atas pelampung sambil dibawa arus. Perghhh... Boleh tertidur tu....

Menunggu pirana memuntahkan air.





Pirana sudah memuntahkan air.













Di bawah ini saya paparkan gambar iklan Rumah Tamu atau Home Stay di Taman Gambang Jaya. Bagi pemilik rumah tamu yang saya paparkan ini, jangan lupa bagi diskaun kepada saya sekiranya saya hendak menginap di rumah tamu kalian. Promosi dan publisiti untuk membantu perniagaan kalian. Semoga kita semua beroleh rahmat. Amin.








Jadi, pergi jangan tak pergi..... seronok woooo...

Perlu Maklumat?