:: KaLiAn ::

Rabu, 4 Januari 2012

:: BerCHICKEN CHOP dI Hutan Bandar, JB ::

Aku selalu mendengar cerita daripada kawan-kawan yang mengatakan bahawa jika mahu menikmati makanan barat seperti chicken chop, fish n chip, grilled chicken chop, grilled beef steak, grilled lamb chop, oblong beef atau oblong chicken maka restoran yang paling sesuai dengan kelazatan makanan serta keberbaloian harga, di sinilah tempat yang paling sesuai:


 Lihatlah betapa ramainya pengunjung. Ada yang sanggup berdiri untuk menunggu kekosongan meja. Untuk pengetahuan kalian, chicken chop di sini memang sedap. Sehingga menjilat jari.... slurppp

 Sempat lagi untuk berposing.


:: Cuti-cuti di Melaka Wonderland ::

Ketika duduk bersantai bersama-sama keluarga, terkeluar juga rancangan untuk pergi bercuti. Pada mulanya kami merancang untuk ke Gambang. Oleh kerana hujan yang berpanjangan, juga berita keadaan banjir di Pahang dan tempat-tempat lain, maka rancangan tersebut diubah. Setelah bermesyuarah, Melaka  Wonderland menjadi pilihan.

Tiba sahaja di sana, tempat kereta sudah penuh. Jadi, aku menurunkan keluarga  betul-betul di hadapan pintu masuk taman tema air tersebut.
Aku memarkir keretaku sejauh hampir 1km. Jadi, menapaklah jawabnya. Pengunjung memang ramai pada waktu itu. Maklumlah, 24hb Disember 2011. Tiket masuk untuk kanak-kanak berharga RM25.00 manakala untuk dewasa RM30.00. Kanak-kanak yang ketinggiannya kurang daripada 90cm percuma.

Lihatlah foto di bawah, kafetaria dipenuhi pengunjung. Antara syarat masuk ke dalam taman tema air ini ialah tidak dibenarkan membawa makanan. Jadi, makanan perlu dibeli di kafetaria. Harga makanan? Burger ayam dan daging RM4.00. Nasi ayam RM6.00. Harga makanan lain aku tak ingat... Maaf aaa...
Di bawah ini aku paparkan foto pelbagai permainan yang terdapat di sana.Sempat juga berposing. Kami merupakan antara pengunjung yang terakhir pulang.... Macam nak tidur di sana jer...Berapa bintang? Aku beri * * *    ...............  Ok Lah tuuu....

Nak tahu lebih lanjut: https://www.facebook.com/pages/Melaka-Wonderland-Theme-Park-Resort/300814619074

:: Putera dan puteriku Anak Gayong ::

Bangga. Itulah perasaanku terhadap pencapaian ilmu persilatan putera dan puteri yang aku cintai. Tanggal 28 - 30 Oktober 2011 merupakan tarikh bersejarah buat mereka. Dengan berkat usaha dan latihan yang konsisten, mereka telah membuktikan bahawa mereka layak untuk menerima Bengkung Awan Putih.

Aku sebenarnya tidak mengerti mengapa mereka sangat berminat dalam seni persilatan ini. Mungkin kerana darah kepahlawanan telah mengalir laju ke dalam tubuh mereka. Walau apa pun, tahniah buat mereka. Bukan mudah untuk mencapai kejayaan seperti ini.

Pesanan buat putera dan puteriku: Langkah pertama ini akan membawa kalian melangkah dengan gagah pada masa hadapan. Ingat, perjuangan kalian masih panjang. Masih banyak lagi bengkung yang perlu digenggam.

Terima kasih kepada jurulatih-jurulatih yang gigih mengajar Anak-anak Gayong Taman Sri Saujana, Kota Tinggi, Johor. Tanpa kalian, seni persilatan Melayu ini akan pupus. Kredit buat:
Wajah-wajah Anak Gayong

Kalian adalah pewaris bangsa. 

Perlu Maklumat?